На Буковині лісівники почали заготівлю риби

До побічних користувань лісом належать розміщення лісових пасік, збір березового соку, ягід чи грибів, а також заготівля риби. Основна мета — отримувати максимальну вигоду від природних без шкоди для продуктивності та здоров’я екосистем.

Заготівлею риби активно займаються у Хотинському та Іванівецькому лісництвах ДП «Ліси України» на Буковині. По-перше, це сприяє збереженню та розширенню біорізноманіття, а по-друге, приносить дохід. Наприклад, торік у водоймах виловили понад 4 тонни риби. Від її продажу отримали дохід у 230 тис грн.
«Цьогоріч у ставках уже почали вилов риби, вирощену протягом сезону. Для цього у водоймах заздалегідь понизили рівень води. Ці роботи проводилися поступово, щоб не травмувати живину і дати їй можливість переміститися у глибші частини ставка», – розповідає лісничий Хотинського лісництва Олег Кисельов.
Вилов риби здійснюється спеціальними сітками, після чого її сортують за розмірами та видами. Зібрану рибу реалізують колегам та місцевим жителям, які вже добре знають, що у лісівників риба не тільки смачна, а й доступна за ціною.
Цьогоріч у Хотинському лісництві виловлюють карасів, коропів і товстолобів, середня вага яких складає 3-4 кілограми. Трохи більші рибини виросли у ставку Іванівецького лісництва, де напередодні також уже провели спуск водойми. Точні обсяги вилову можна буде назвати після завершення всієї заготівлі.
Після вилову риби лісівники розпочнуть підготовку ставків до наступного сезону, а навесні та влітку зариблять водойми новими мальками.

Варто зазначити, що процес розведення риби у лісництвах ДП «Ліси України» організовано так, щоб не порушувати природні процеси і зберегти лісові землі від деградації.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь