Новини
Не будуть переводити годинник: що про це думають науковці

19.07.2024

16 липня 2024 року Верховна Рада України у другому читанні ухвалила проєкт Закону України “Про обчислення часу в Україні”, тобто не будуть переводити годинник на літній час.

Науковців Національної академії наук України висловилися щодо цього питання.

Критики Закону поділяються на три категорії: тих, хто вважає за необхідне зберегти переведення часу в Україні на літній та зимовий час; тих, хто пропонує – в разі скасування переведення годинників – встановити на території України двочасові пояси; а також тих, хто наголошує на тому, що країна має залишитися на літньому часі, тобто фактично опинитись у так званому третьому часовому поясі, за яким живе вся європейська частина росії.

“Навіть сам факт таких закликів явно суперечить національним інтересам України.Маємо наголосити, що майже вся територія України повністю розташована у так званому другому часовому поясі нашої планети, за винятком частини Закарпатської області, розташованої в першому поясі, й окремих східних районів Донецької та Луганської областей, які належать до третього часового поясу.
Тому не виникає жодних сумнівів щодо того, що наша країна має належати до другого часового поясу. З огляду на це, пропозиції розділити територію України на два часові пояси або залишитися на літньому часі (що фактично означає перехід до третього часового поясу), які лунають у медіа, позбавлені вагомих обґрунтувань. Насправді питання сезонного регулювання початку робочого часу для максимально ощадливого витрачання енергоресурсів за рахунок використання змін у тривалості світового дня не потребує загальнодержавного переходу на літній та зимовий час”, – академік НАН, академік-секретар Відділення загальної біології НАН України України Володимир Радченко.

Академік НАН України Олександр Кириленко, директор Інституту електродинаміки НАН України, розглядає питання з точки зору енергетики. Він зазначає, що через значні руйнування об’єктів ОЕС України внаслідок російської агресії та дефіцит генерувальних потужностей, вплив цього чинника є домінантним при прийнятті рішення щодо часу.

Академік НАН України та НАМН України Віталій Цимбалюк, президент Національної академії медичних наук України, звертає увагу на медичний аспект питання. За його словами, переведення годинників впливає на природні біологічні ритми організму, напружуючи майже всі його функціональні системи. Особливо від цього страждають діти, у яких може виникати хронічне недосипання та зниження фізичної та розумової працездатності.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь