Новини
Лідирує буковинець Мазурашу: які безглузді ініціативи пропонують нардепи під час війни

19.07.2024

Скрин із інфографіки видання “Слово і діло”

У Верховній раді щорічно реєструють тисячі законопроєктів, але до президентського столу на підпис доходять лише сотні. Проблема в тому – і це проблема кожного скликання – що серед поданих ініціатив багато “законодавчого спаму”: законопроєктів із “оригінальними ідеями” народних депутатів, які не мають шансів на ухвалення, проте забирають ресурси парламенту. Звести нанівець це явище не змогла навіть повномасштабна війна.

Видання “Слово і діло” обрало деякі незвичайні законопроєкти, серед авторів яких є і нардепи із Буковини, пише molbuk.ua

Нардепи пропонують святкувати День подяки, ввести податок на бездітність та крутити педалі ув’язненим для вироблення електрики. На інфографіці видання “Слово і діло” – приклади незвичайних законопроєктів.

Які безглузді ініціативи реєстрували у парламенті під час війни/Слово і діло

Один із найактивніших законотворців у парламенті – народний депутат родом із фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу. Він, як відомо, був обраний у 2019 році народним депутатом України IX скликання у Чернівецькій області по одномандатному виборчому округу 203 (частина Чернівців, колишні Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький райони, частина Сторожинецького району).

Під час повномасштабної війни Мазурашу пропонує, наприклад, оголосити загальнонаціональний час молитви за перемогута звільнення всієї території України (№10328).

“Ми, звісно, вдячні державам-партнерам у всьому світі, які підтримують нас у протистоянні російській агресії. Хоча ця підтримка ще не є, на жаль, вирішальною… Але є приклади, коли загальнонаціональна молитва змінювала хід історії”, – пише він у пояснювальній записці.

Як приклад Мазурашу наводить евакуацію британської армії з Дюнкерка після того, як прем’єр-міністр Вінстон Черчілль затвердив національний день молитви, а також успішну висадку в Нормандії після загальнонаціональної молитви в США.

Разом з Іваном Юнаковим Мазурашу запропонував внести зміни до тексту державного гімну (№7162-1, варто зазначити, що законопроєкт є альтернативним проєкту Людмили Буймістер).

Щоб утримати подружжя від розлучення на “емоціях”, Мазурашу запропонував збільшити термін розгляду заяв про розірвання шлюбу (№9043): для сімей без дітей – до трьох місяців, з дітьми – до шести.

Його колега по фракції Сергій Гривко запропонував покращувати демографічну ситуацію в країні шляхом запровадження “податку на бездітність” (№11264). Депутат пропонував, щоби податок сплачували всі фізичні особи – резиденти України віком від 21 до 58 років (крім тих, хто має трьох і більше дітей): ставка 1,5% для тих, хто не має дітей; 1% – для тих, у кого одна дитина; 0,5% – для тих, хто має двох дітей.

При цьому в законопроєкті була і здорова пропозиція – збільшити допомогу при народженні дитини та загалом на дітей. Але це не врятувало ініціативу Гривка від нищівної критики, і він відкликав її.

До цього Гривко став автором законопроєкту про врегулювання ринку езотеричних послуг, а також автором пропозиції скорочувати терміни ув’язненим за генерування електроенергії через велогенераційні установки (№10057).

Нардеп вважає, що з огляду на складну ситуацію в енергетиці держава має впроваджувати будь-які додаткові джерела електроенергії. Він запропонував, якщо ув’язнені протягом місяця виконуватимуть норми, визначені Міністерством юстиції, термін зменшиться на 3 дні, але не більше 10 місяців на рік. Тобто за рік ув’язнений може зменшити на 30 днів термін ув’язнення.

Галина Третьякова та Мар’яна Безугла запропонували запровадити кримінальне покарання за “присвоєння державних функцій” (№11104)

Нардепи пропонували саджати у в’язницю у разі, якщо громадянин України привласнив державні функції, зокрема представив країну на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами, агентами іноземних держав, представниками міжнародних організацій. Законопроєкт було знято з розгляду.

Нардеп Віктор Мялик запропонував встановити нове свято – День подяки богу (№10152). Відзначати свято він запропонував в останній день вересня: за його словами, це “пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збирання врожаю та дякувати богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та благополуччя кожної родини”.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь