Служба в справах дітей Сокирянської міської ради запрошує для роботи патронатними вихователями сім’ї, які готові в своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту

Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.

Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Метою патронату над дитиною є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Термін перебування дитини в патронатній сім’ї – від трьох до шести місяців.

Державні гарантії для патронатного вихователя.

Оплата послуг iз здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для працездатної особи становить 3028 грн. (3028*5=15140 грн. в місяць)).

Страхові внески. У разі, якщо в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє й більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більше ніж на 50 відсотків.

Виплати на утримання дитини, яка перебуває під патронатом.

Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 01.01.2024 прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн. ( 6407,50 грн. в місяць), для дітей від 6 до 18 років – 3196 грн. (7990 грн. в місяць)).

Підтримка кваліфікованих спеціалістів. Фахівці із соціальної роботи підтримують сім’ю патронатного вихователя шляхом здійснення соціального супроводу сім’ї дитини, яка полягає в наданні комплексу правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг всім членам родини з метою подолання складних життєвих обставин, що призвели до влаштування дитини у сім’ю патронатного вихователя.

Патронатними вихователями можуть стати громадяни України, які:

-перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

-мають позитивний досвід сімейного виховання дітей;

-мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

-не мають судимості;

-стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

-виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднують з іншою трудовою діяльністю;

-зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

-пройшли навчання, отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Основні завдання патронатного вихователя:

-забезпечити дитину житлом, одягом і харчуванням;

-створити дитині придатні умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

-гарантувати дитині доброзичливу атмосферу, допомогти їй пережити травму чи стрес;

-забезпечити послуги чи надати доступ до тих, що визначені договором про патронат над дитиною.

Кроки до створення патронату

1.Звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання.

2.Надати необхідний пакет документів.

3.Пройти первинний відбір на основі аналізу поданих документів та обстеження умов проживання.

4.Пройти обов’язкове навчання спільно з добровільним помічником (дружиною/чоловіком, іншою повнолітньою особою, яка проживає на спільній житловій площі з кандидатом).

5.Отримати рекомендацію про можливість надання послуги патронату за результатами навчання.

6.Укласти письмовий договір з органом опіки та піклування про надання послуги патронату над дитиною.

За всіма деталями звертатись до працівників служби у справах дітей Сокирянської міської ради за адресою: м.Сокиряни, вул. Шевченка,3.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь