Місяць поінформованості про ювенільний артрит – липень…

Ювенільний артрит (або дитячий ревматизм) не є специфічним захворюванням. Це загальний термін для опису запальних та ревматичних захворювань, що розвиваються у дітей віком до 16 р.

Більшість видів ювенільного артриту є аутоімунними або аутозапальними захворюваннями. Це означає, що імунна система, яка повинна боротися з вірусами та мікробами, збивається з пантелику і виділяє запальні хімічні речовини, які атакують здорові клітини та тканини. У більшості випадків ювенільний артрит викликає запалення суглобів, набряк, біль та чутливість, проте деякі його типи мають мало/зовсім не виявляють суглобові симптоми або вражають лише шкіру та внутрішні органи.

Дитячий артрит може спричинити незворотне фізичне пошкодження суглобів, що утруднить виконання повсякденних дій (ходьба, вдягання) і може призвести до інвалідності.

Симптоматика ювенільного артриту

Симптоми можуть з’являтися та зникати з часом. Періодично може бути загострення, а потім стани ремісії. До найпоширеніших ознак ювенільного артриту належать:

-біль у суглобах;

-припухлість суглобів;

-висока t°C;

-висип;

-втома;

-втрата апетиту;

-запалення очей.

Точна причина ювенільного артриту невідома. При дитячому артриті імунна система може працювати неправильно, що викликає запалення у суглобах та інших системах організму. Окрім того, хвороба може бути спричинена декількома причинами: спадковість та навколишнє середовище.

Якщо у вашої дитини виявили ювенільний артрит, то слід дотримуватися таких рекомендацій, які здатні полегшити симптоматику:

Легкі рухи та фізичні вправи. Це допоможе вашій дитині зберегти повну рухливість суглобів та зміцнити м’язи/кістки. Задля розробки комплексу вправ, зверніться до фізіотерапевта.

Запишіть дитину на масаж.

Правильне харчування покращить загальний стан здоров’я дитини. Дієтолог допоможе знайти продукти з високою поживною цінністю, аби компенсувати поганий апетит.

Позитивний настрій так само важливий, як фізичні вправи та здорове харчування. Підтримайте дитину, якщо вона пригнічена. Запропонуйте дитині зробити щось, що їй подобається і робить її щасливою.

Якщо ваша дитина відчуває біль у суглобах, набряк чи скутість протягом більше ніж тиждень (особливо якщо присутня висока t°C), слід звернутися до лікаря.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь