Небезпечні рослини, що ростуть в Україні…

На жаль, не всі рослини, які гарними на вигляд можуть бути насправді безпечними здатні завдавати шкоди нашому здоров’ю. Тому варто пам’ятати, які саме рослини є шкідливими для нас та намагатись їх оминати.

Отож, які рослини в Україні є небезпечними:

Амброзія

Фахівці вважають цю рослину однією із найнебезпечніших рослин, яка здатна спричинити алергію. Усього у світі існує 30-40 різновидів амброзії. Вона переважно цвіте з кінця липня до перших заморозків. В Україні широко поширеною є лише амброзія полинолиста, яку вперше виявили в 1925 р. і нині вона росте у 21 областях. Цей бур’ян заполонив більше ніж 1 млн. га української території й саме тому вчені повідомляють, що поширення цієї рослини набуло характеру екологічної катастрофи (так звана «амброзієва чума»).

Полин

У світі існує приблизно 400 різновидів цієї рослини, орієнтовно 170 з них поширені на території України. Полин цвіте з липня по вересень. Полин переважно росте біля річок, на городах, полях, пасовищах, у садах та засмічених місцях. Так само як і амброзія належить до родини айстрових (складноцвітих). Саме з цієї причини деякі люди (приблизно 40%), які страждають на алергію від амброзії є чутливими й до пилку полину.

Болиголов плямистий

Це дуже отруйна рослина, чиє недозріле насіння є надто токсичним для людського організму. Болиголов містить 5 отруйних алкалоїдів, найбільш токсичним з яких є коніїн (сильна отрута нервово-паралітичної дії). Якщо людина отруїлася болиголовом плямистим, то в неї з’являється сильний головний біль, нудота, запаморочення, підвищується тиск та підвищується серцебиття. Болиголов поширений на всій території України. Він цвіте у період з травня до вересня.

Настінниця розлога

В Україні найбільш розповсюджені настінниця розлога та настінниця лікарська. У світі існує від 5 до 30 її видів. Настінниця розлога починає цвітіння у травні та продовжує викидати свій пилок аж до жовтня. Приблизно 5% є чутливими до її пилку і страждають полінозом. Ця рослина росте біля стін різних будівель, на кам’янистих сухих місцях, в ущелинах, на схилах скель, а також у чагарниках та лісах.

Тимофіївка

Ця рослина колоситься з середини та до кінця червня. Приблизно 40% українців, які страждають на поліноз є чутливими до алергенів, що містяться в пилку тимофіївки. Її використовують у ролі газонної трави, тому аби провести профілактику сезонної алергії в місті, газони потрібно косити до того, як трава зацвіте.

Борщівник

Це багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає, наче величезний кріп, і сягає 2-3 м заввишки. Ця рослина, завдяки потужній наземній масі, витісняє інших представників флори з території та не дає їм розвиватись, повністю займає свій ареал зростання. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті. Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також будь-яким видом транспорту, людьми та тваринами. Стебла, листя і квіти борщівника містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Тобто досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце й опік гарантований. При ураженні великої ділянки тіла людину морозить, нудить, підвищується температура. Борщівник Сосновського викликає й алергічні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

Дурман звичайний

Дурман звичайний є отруйною рослиною, однак найбільш небезпечним є його насіння. Ознаки отруєння дурманом: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль. Якщо рослина потрапила вам у шлунок і ви випили води, то у вас у роті з’явиться неприємний смак. Дурман є широко розповсюдженим по всій території України (переважно в сирих місцях, біля доріг, житлових будинків). Ця рослина цвіте майже все літо.

Беладонна

Рослині притаманні високі стебла і багато відгалужень, однак найбільш привабливими для людей можуть бути плоди, що схожі на маленькі ягоди вишні і які солодкими на смак. Беладонна зростає біля річок, на узліссях, у букових та дубових лісах. Рослина цвіте у період з червня по липень, а її плоди достигають у липні-серпні. Особливо небезпечні – плоди рослини, оскільки здатні спричинити отруєння. Якщо ви отруїлись беладонною, то перші симптоми з’являться упродовж 20 хв: хрип у голосі, у горлі пересохне, прискориться серцебиття, а зіниці розширяться. Отруєння може призвести до летальних наслідків, зокрема паралічу легень або судинної недостатності.

Блекота чорна

Блекота чорна є дуже отруйною рослиною (особливо під час цвітіння). Якщо з’їсти її насіння або молоді паростки, то можна отруїтись. Симптоматика отруєння з’являється за 10-20 хв: у роті пересихає, з’являється хрипота, червоніє шкіра та збільшуються зіниці. У деяких складних випадках людина може знепритомніти або й навіть впасти в кому. Рослина росте переважно біля доріг, житлових будинків, а також на полях. Вона має дуже неприємний запах, виростає до 1,5 м заввишки, має липке листя та великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Цвіте в період із червня по липень, а її насіння дозріває в липні-серпні.

Віх отруйний (цикута)

Віх є повністю отруйною рослиною, однак наднебезпечним є його кореневище. Якщо цикута потрапила у шлунок, то протягом 20 хв. з’являться перші симптоми отруєння – пронос та блювота, а також підвищене слиновиділення, біль у животі та напади, що здатні призвести до смерті. Рослина росте на заплавних луках, біля річок та озер. Вона має розгалужене стебло, 2-пере і 3-пере листя, а влітку на ній з’являються білі маленькі квіти, що утворюють парасольку. Віх квітне в період з червня по серпень, а плодить з серпня по вересень.

Аконіт (борець)

Рослина містить отруйний алкалоїд – аконітин, який при контакті зі шкірою спричиняє свербіж, а якщо потрапляє до ротової порожнини – біль та опіки. Якщо ви контактували з рослиною, то у вас може швидко погіршитися стан: спочатку дихання почастішає, а потім уповільниться, може бути запаморочення, параліч м’язів, зниження температури, озноб та мимовільне сечовипускання. Для людини достатньо всього 2 мг аконітину і це може призвести до летального випадку. Росте на берегах річок, гірських луках, біля доріг та на вологому ґрунті. Росте протягом усього літа.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь