Новини
«Ставте на смартфон надійні паролі»: кіберполіцейські з Чернівців розповіли, як захистити свій смартфон

29.06.2024

В Україні почастішали факти крадіжки мобільних телефонів.

Як захистити смартфон й особисті дані, ” ” розповів оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам ГУ НП в області Тарас МОЧЕРНЮК.

– Як захистити свій смартфон: пароль на телефон, пароль до банківської карти, які вони мають бути?

– Останні моделі смартфонів доволі надійні в плані захисту, якщо особа сама не нехтує правилами безпеки. Нині більшість смартфонів має кілька методів аутентифікації, які працюють одночасно як пароль в поєднанні з face чи touch id. Це дозволяє користувачам ставити надійні паролі, зберігаючи зручність користування. Надійний пароль повинен містити не менш як вісім символів, а також великі та малі літери й спеціальні символи. Паролі не мають бути пов’язані з особою, яка використовує цей смартфон. Наприклад, ставити на пароль свою дату народження чи дату народження своєї дитини – це не найкраща ідея. Також є безліч програм, які дають змогу встановлювати окремі паролі на доступ до вмісту телефона. Тож, навіть якщо особа знає пароль від вашого смартфона, це не дозволить їй прочитати повідомлення. Тому важливо використовувати різні паролі для різних програм.

Якщо ж говорити про безпеку банківського номера, то в ідеалі варто використовувати окремий, так званий фінансовий номер, який ви маєте виключно при онлайн банкінгу. На жаль, сьогодні складний пароль не в змозі вирішити ситуацію із шахрайствами у банківській сфері повністю, адже сьогодні шахраї часто використовують методи соціальної інженерії, телефонне шахрайство тощо, після чого громадяни, самі повідомляють їм дані банківських карт. Щоб уникнути цього, важливо не повідомляти дані своїх банківських карт нікому, навіть якщо особа, що телефонує, представляється працівником банку чи поліції.

– Чи можливо встановити на телефон трекер, щоби можна було його відстежити? Які потрібно обирати?

– В наших телефонах є вбудовані всі необхідні інструменти для відстеження смартфону. Починаючи від Гугл акк, закінчуюючи локатором у смартфонах Apple. Якщо вам вони з тих чи інших причин не подобаються, можете скористатися платними аналогами з інтернету із розширеним функціоналом. Однак у них є суттєвий недолік – працюють тільки у випадку підключення до інтернету. Ба більше, частина з них дає змогу заблокувати смартфон чи видалити дані віддалено, щоб захистити вашу конфіденційну інформацію.

– Що насамперед треба робити, коли вкрали телефон?

– Усі випадки індивідуальні, але насамперед людина повинна спробувати вийти на зв’язок, зателефонувавши на свій номер, скористатися сервісом від Гугл “Пошук телефона”, спробувати згадати коли вона його бачила востаннє, за можливості, повернутись на те місце. Якщо ці дії не дають результату, то варто звернутися до поліції із заявою про зникнення телефона.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь