Боррель – про одностайне ухвалення рішень в ЄС: Зміни процедури найближчим часом не буде

27.06.2024 16:22

Укрінформ

Для перегляду процесу ухвалення рішень в Європейському Союзі потрібна одностайна згода 27 країн-членів, що навряд чи станеться у найближчому майбутньому.

Про це сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель у відповідь на запитання Укрінформу під час його спілкування зі ЗМІ.

«Чи було б легше працювати з менш обмеженим процесом ухвалення рішень – так, звичайно, було б легше. Але для того, щоб відмовитися від одностайності, потрібна одностайність. З одностайною згодою, щоб відмовитися від одностайності, цього не буде в найближчій перспективі. Тому ми повинні працювати з тими інструментами, які у нас є», – зазначив він.

Боррель додав, що з самого початку підтримка України в ЄС була неймовірно великою та швидкою. «Щодо України ми продемонстрували найвищий ступінь єдності, який я коли-небудь бачив», – сказав він.

Коментуючи процес ухвалення санкцій проти Росії, високий представник зауважив, що ЄС сильно тиснув на її економіку завдяки 14 санкційним пакетам, і «битви виграні не тільки на полі бою, а й на заводах, у банках, у фінансових можливостей оплатити війну».

Читайте також: У безпековій угоді України та ЄС йтиметься і про використання заморожених активів РФ – Боррель

«Так, вони все ще мають доходи, але менше однієї третини доходів, які мали раніше. Тому ми повинні продовжувати впроваджувати санкції, розбудовувати єдність серед нас», – наголосив Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова заявила, що Україні потрібно змиритися з тим, що розширення ЄС відбувається лише за згодою всіх країн-членів, та кожна країна може відкласти або заблокувати окремі рішення.

   
Новини з передової

Залишити відповідь