Захід організував фонд «Місто добра» для привернення уваги до проблематики надання паліативної допомоги. У рамках форуму українські фахівці підписали резолюцію про запровадження спеціальности «Паліативна допомога» в медичних університетах країни.

Фото «Міста добра»

У Чернівцях відбувся перший симпозіум із дитячого паліативу «Метелики надії», влаштований Містом добра.

Серед інших у форумі брали участь генеральний директор НДСЛ «Охмадит» Володимир Жовнір, заступниця голови НСЗУ Ірина Кондратова та посадовці міської ради.

На заході з-поміж іншого обговорювали паліативну допомогу та догляд за важкохворими дітьми. Форум організували для лікарів задля привернення уваги до проблематики надання паліативної допомоги дітям.

У медуніверситетах навчатимуть паліативної допомоги

За словами організаторки симпозіуму Ольги Хороль, фахівців, які знаються на цій проблемі, недостатньо. В медичних університетах не навчають паліативної допомоги. Тому однією з цілей цього заходу було підписання резолюції.

«У підсумку, в рекомендаціях ми приписали додати спеціальність фахівця паліативної допомоги. Цю тему обговорили на рівні педіатрів, організаторів медичної допомоги та управлінців на іншому заході, у Львові. Є обов’язкова потреба, бо рівень знань за цим напрямком потребує покращення», – розповідає Хороль.

Голова благодійного фонду «Місто добра» Марта Левченко каже, що на заході також присутні медичні працівники, представники НСЗУ, МОЗ та Київської школи державного управління (КШДУ).

«Ми сподіваємося, що наші темпи збільшаться, і вже восени зможемо зібрати понад тисячу медичних працівників, аби передати їм ті рішення, які знайшли на симпозіумі у ці дні», – ділиться Левченко.

Як доглядають важкохворих діток у Місті добра

У медичному реабілітаційному центрі «Міста добра» є цілодобовий пост анестезіологів, реаніматологів та мультидисциплінарної команди. Центр має окреме реабілітаційне відділення, яке надає можливості діагностики, енцефалографи та протисудомні терапії. На кожні три дитини є одна няня. Тобто кількість нянь і медсестер дорівнює кількості дітей.

«Зараз ми відкрили нове відділення для найважчих дітей з окремими боксами під’єднання кисню. Там перебувають діти, які мають надскладні захворювання і потребують постійного щохвилинного догляду лікарів і медичного персоналу», – каже голова фонду.

До шелтеру Міста добра почали приїжджати мами з важкохворими дітьми із Сумщини, Харкова, сходу України та ті, яким не було куди йти на руках із хворою дитиною. Там побачили, що няні та вихователя недостатньо, що потрібен якісний медичний супровід. Фонд хоче стати тим місцем, яке буде забезпечувати необхідним доглядом дітей.

«Кожен прожитий день нашого метелика – це великий подарунок та свято. Якщо хтось із наших дітей захотів сьогодні день народження, ми влаштовуємо це. Якщо хтось захотів довгі кольорові коси – робимо. Хочуть басейн із піною посеред палати – буде басейн із піною посеред палати. Тому що кожен прожитий день – це великий подарунок. Ми маємо його робити максимально щасливим для кожної дитини», – ділиться Марта Левченко.

Про Дім метеликів

Директор медичного реабілітаційного центру в Місті добра Денис Колюбакін розповідає, що медичний центр реабілітації складається з двох відділень. Перше – реабілітації медичної допомоги. Друге – відділення паліативної допомоги.

Останнє розраховане на одночасне перебування 13 пацієнтів. Фонд «Місто добра» контролює пакети від Національної служби охорони здоров’я. Попри те, що фонд отримує забезпечення з інших джерел фінансування, вони постійно допомагають у відповідь зі штабом, персоналом, забезпеченням матеріального та медикаментами.

«У нас є достатньо кваліфікованого персоналу, який постійно проходить безперервний професійний розвиток і постійно вдосконалюється коштом із нашого фонду», – каже Колюбакін.

За словами директора, Центр відкрився нещодавно, але вони вже стали лікувальним закладом України, в який постійно надходять прохання прийняти дитину. 

«Бачимо, що система матеріально не витримує таких дітей. Затяжне виходжування дитини з паліативним захворюванням – це довго та складно. Займає дуже багато рук спеціалістів. За пів року нашого функціонування через паліативне відділення пройшли 37 пацієнтів», – ділиться Денис Колюбакін.

«Таке повинно бути в кожній державній лікарні»

Головним партнером симпозіуму стала дитяча спеціалізована лікарня «Охмадит». Захід тривав з 20 до 22 червня.

Генеральний директор Охмадиту Володимир Жовнір каже, що для нього Марта Левченко стала взірцем. За його словами, нові сервіси, які зараз запроваджують у Місті добра, повинні стати прикладом для багатьох державних установ.

«Хочу, щоб те, що робить Місто добра, відбувалося в нашій і в кожній державній лікарні. Щоб діти були захищені, з хорошим засобом, відчували турботу, любов і добро», – ділиться Жовнір.

Фото Фонду «Місто добра»
Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь