Новини
Вчені прогнозують, що цього року спека поб’є тогорічні температурні рекорди

20.03.2024

Глобальна температура “побила” рекорди спеки минулого року, оскільки хвилі спеки переслідували океани, а льодовики зазнали рекордної втрати льоду, заявила Організація Об’єднаних Націй у вівторок, попереджаючи, що 2024 рік, ймовірно, буде ще спекотнішим.

Щорічний звіт про стан клімату Агентства погоди та клімату ООН підтвердив попередні дані, згідно з якими 2023 рік був, безумовно, найспекотнішим роком за всю історію спостережень. А минулий рік завершився “найтеплішим 10-річним періодом за всю історію спостережень”, як заявила Всесвітня метеорологічна організація, і очікується ще вищий температурний режим.

“Існує висока ймовірність того, що 2024 рік знову поб’є рекорд 2023 року”, — заявив журналістам керівник відділу моніторингу клімату ВМО Омар Баддур.

Реагуючи на звіт, глава ООН Антоніу Гутерріш сказав, що він демонструє “планету на межі”.

“Земля подає сигнал лиха”, — сказав він у відеозверненні, вказавши, що “забруднення викопним паливом зашкалює кліматичний хаос”, і попередивши, що “зміни прискорюються”.

У ВМО заявили, що минулого року середня приземна температура була на 1,45 градуса Цельсія вище доіндустріального рівня – небезпечно близько до критичного порогу в 1,5 градуса, якого країни погодилися уникати в Паризьких кліматичних угодах 2015 року.

“Зараз я попереджаю про стан клімату”, — сказав Сауло журналістам, нарікаючи, що “2023 рік встановив нові рекорди для кожного кліматичного показника”.

Організація заявила, що багато рекордів були “побиті” і що ці цифри “надали зловісного нового значення фразі “за межами чартів”.

“Те, що ми спостерігали у 2023 році, особливо з безпрецедентним нагріванням океану, відступом льодовиків і втратою морського льоду в Антарктиці, викликає особливе занепокоєння”, — сказав Сауло.

Одним з особливо тривожних висновків стало те, що хвилі морської спеки охоплювали майже третину світового океану в середньому за день минулого року. А до кінця 2023 року понад 90 відсотків океану зазнали умов спеки в якийсь момент протягом року, повідомила ВМО.

Більш часті та інтенсивні хвилі морської спеки матимуть “глибокі негативні наслідки для морських екосистем і коралових рифів”, попереджається в ньому. Тим часом ключові льодовики в усьому світі зазнали найбільшої втрати льоду з початку обліку в 1950 році, “через екстремальне танення як у західній частині Північної Америки, так і в Європі”.

У Швейцарії, де розташована ВМО, альпійські льодовики втратили 10 відсотків свого залишкового об’єму лише за останні два роки. Площа морського льоду в Антарктиді також була “найнижчою за всю історію спостережень”, заявила ВМО.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь